El passat dissabte va tindre lloc en el barri de Ciutat Fallera del Cap i Casal la inauguració de la rotulacio de la Nova Plaça d’Anfòs Ramón junt al carrer del Foc. Una plaça junt a la carretera que no te eixida i al final de Ciutat Fallera…
Sense anuncis oficials per part del Ajuntament de Valencia, sense cap tipo d’acte i sense una plaça decent més allà de la típica placa de carrer, una escala, un operari i el regidor de Cultura.
Els que no faltaren a la cita sigueres les associacions culturals valencianistes, en el president de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro i el vicepresident de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, Ballester-Olmos estigueren al ap de la representació oficial del valencianisme, a on se donaren cita al voltant de 70 persones per homenagear com tocava en l’any que es commemora el centenari del naiximent d’Anfòr Ramón. També estigueren autors de llibres i poetes festius actuals com Sito o Ferran Gil, i membres del Casal Bernat i Baldoví i de AELLVA, ademés de membres de la familia de l’homenageat Anfòs Ramón.
Per representació oficial de l’Ajuntament únicament u dels 33 regidors municipals, el regidor de Cultura José Luis Moreno, i un operari municipal en una escala per a ficar la placa que rotula des d’este dissabte la plaça.
Cap representant de Junta Central Fallera estigué present a pesar de que gran part de la obra d’Anfòs Ramón girà en torn al món faller, un despreci més de l’actual Junta Central Fallera cap al valencianisme i cap a la Cultura Valenciana
Esperant carrer des del 2015
Va ser el 2015, ara fa huit anys quan el Casal Bernat i Baldoví i L’Associacio d’Escritors en Llengua Valenciana AELLVA reclamen un carrer en Valencia per al poeta Anfos Ramon i Garcia, u dels principals exponents de la lliteratura en valencià del sigle XX. Una peticio respaldada per nombrosos colectius i associacions valencianistes, i que l’anterior regidora, Glòria tello va guardar en el caixó.
L’actual Ajuntament tampoco va atendre esta petició i a soles gràcies a la pressió del món valenciniste i de mijos de comunicació com este que subscriu la noticia sonrojant la cara dels actuals governants municipal s’ha aconseguit esta rotulació com homenage a Anfòs Ramón.
¿Qui era Anfòs Ramón?
Este insigne valencià, Anfos Ramon, va naixer i morir en el Cap i casal, en Russafa, concretament 28 de març de 1924 – 17 de juny de 2014. Anfos Ramón va ser vice-president de la centenaria entitat de Lo Rat Penat i sigue un poeta en prou d’exit en la Ciutat i la poesia festiva.
Anfòs va tindre nombrosos premis i llibrets editats,s empre en Normes d’El Puig, pero lo que ell i la seua obra va ser perseguida i ignorada, igual que seguix en l’actualitat les Normes de la RACV o d’El Puig, en unes autoritats que seguixent ignorant i perseguint a la Llengua Valenciana i als seus usuaris, com este periòdic.
Atres valencians ilustres seguixen esperant
La relació del govern municipal en valencinas ilustres seguix sent molt complicada, a pesar del canvi de govern, res ha canviat en esta situació.
Tants que feren tant per Valencia i tants anys oblidats, ara el nou govern te una oportunitat de seguir negant la nostra historia i idiosincracia o per fi pagar el deute en la memoria de persones ilustres valencianes.
Vicent Gonzalez i Lizondo sigué tinent d’alcalde de la Ciutat de Valencia, President de les Corts Valencianes i diputat per Unio Valenciana en Madrit. Ningu ha fet mai tant per nostra terra i nostre camp. Pero el propi Ajuntament del que formà part com a vicealclade no l’ha volgut reconéixer, tampoc que gracies a d’ell molts proyectes de la Ciutat tiraren cap avant… I alguns es permeten ara parlar de censura, els mateixos censuradors.
Tampoc tenim carrer a Rafael Conde El Titi. Des de 2017 està la ciutadania demanant un carrer per a un valencià d’adopcio, que va ser eixemple d’igualtat i de respecte. Sent u dels referents de la copla espanyola i la canço lleugera, portant el nom de Valencia per tots els platos de televisio i ciutats d’Espanya. Ni com artiste ni com a activiste LGTBI ha tengut el reconeiximent de Compromís ni del PSPV, ni de LAMBDA.
Atres, com Nino Bravo tenen un bust en un jardí fet una merda, abandonat, i a la espera d’una rehabilitació i millora aprovades inclús fa anys pel Ple Municipal, pero mai licitades i manco encara eixecutades.
Atres noms com Vicent Ramirez, o inclus el de Rosita Amores tampoc figuren en el nomenclator del Cap i casal. ¿censura u oblit?… Despreci pensaríem alguns…despreci per lo propi, mentrimentres seguix en el nomenclator a pesar de la llei de memòria històrica noms con el falangiste i despuix impulsor dels països catalans Juan De la Cuz Fuster, deu de ser qüestió de prioritats…