Una tertúlia sobre l’intensa relació entre el poeta russafeny i la festa fallera ha servit per a donar inici a un programa d’activitats que es desenrollarà durant tot l’any 2024..
L’any d’Anfós Ramon s’ha iniciat oficialment este dilluns 19 de febrer en una taula redona en Ámbito Cultural de El Corte Inglés del carrer Colon, coorganisada pel Casal Bernat i Baldoví i l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana. L’acte ha omplit el saló, i ha contat en la presència dels tres fills de l’autor.
Moderada pel president de la primera de les entitats, Òscar Rueda, ha contat en la participació del poeta Joan Vicent Chenoll, el comunicador Pepe Villaverde i el faller Pepin Garcia. Persones que gojaren d’una profunda relació personal en Anfós, i que han recordat anècdotes de la seua vida, la seua obra i la seua personalitat.
Posteriorment, el president de l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana, Ricart Folgado, ha presentat a tres poetes que han llegit fragments de l’obra d’Anfós: Joan Antoni Alapont, Joan Josep Serra i Ampar Cabrera.
A la finalisació de l’acte s’ha descobert pels contertulians el logotip commemoratiu de l’Any d’Anfós Ramon, acompanyats pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Valéncia, José Luis Moreno, i el president de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro.
Unes celebracions en les que Lo Rat Penat (entitat de la que Anfós fon vicepresident, ademés de president dels Jocs Florals) i la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (de la que fon Acadèmic d’Honor, i també membre de la seua Secció de Llengua) tindran un paper central.
Els actes inclouran la celebració de la Senda d’Anfós Ramon: un recorregut popular pels llocs de la ciutat natal que foren més significatius en la seua obra; o la celebració de recitals poètics i charrades sobre la seua obra en tota la geografia valenciana. L’acte ha contat en la presència de regidors de cultura de Torrent, Massamagrell, Chirivella i Monserrat.
La reedició dels seus poemaris per a l’enviament a les biblioteques públiques i escoles de la Comunitat Valenciana; la sugerència de que les poblacions valencianes dediquen carrers i centres culturals en 2024 al seu nom; l’edició d’un llibre divulgatiu de l’obra del poeta per a estudiants de primària i secundària; o la reivindicació de l’inclusió i dignificació de la figura d’Anfós Ramon en els temaris oficials de llengua valenciana i lliteratura, seran alguns dels objectius d’esta commemoració que omplirà d’actes tot 2024.
Casal Bernat i Baldoví