El Casal Bernat i Baldoví celebra el primer dels actes de l’Any d’Anfós Ramon: la tertúlia anual conjunta en l’ Associació d’Escritors en Llengua Valenciana ( AELLVA) i ho fa en el Ámbito Cultural del Corte Inglés. Situat en la 6ª planta del carrer Colón, 27 del Cap i Casal.
El acte serà dedicat a la figura de l’escritor russafeny en l’any del centenari del seu naiximent, Anfòs Ramón, destacat poeta festiu valencià. En esta tertúlia fallera paricipen:
- Donís Martín (poeta festiu).
- Joan Vicent Chenoll (poeta festiu).
- Pepe Villaverde ( periodiste de EsRadio Valencia).
- Pepín García (faller).
Una tertúlia quin moderador serà el president del casal Bernat i Baldoví, Òscar Rueda.
Centenari del naiximent d’Anfòs Ramón
Enguany es commemora el centenari del naiximent d’este important poeta festiu del Cap i Casal, i a pesar de que va faltar en 2014, i que el propi Casal Bernat i Baldoví i L’Associacio d’escritors en Llengua Valenciana AELLVA reclamen un carrer en Valencia per al poeta Anf`ss Ramón i Garcia, u dels principals exponents de la lliteratura en valencià del sigle XX.
Demanen al nou consistori municipal no s’oblide en la rotulacio dels nous carrers d’esta figura en el Cap i Casal.
Una peticio no atesa des de 2015 i censurada per Compromís i Gloria Tello
L’Associacio d’Escritors en Llengua Valenciana AELLVA va presentar per Registre General d’Entrada el dia el 24/2/2015 davant de l’Ajuntament de Valencia una solicitut avalada per 400 persones i 15 associacions per a q se li dedicara un carrer.
Dos llegislatures completes esta peticio ha sigut ignorada pel govern de Joan Ribó i el PSPV. L’encarregada era la regidora Gloria Tello, que sí va donar carrers sense peticio previa al catalaniste Joan Fuster i a atres entittas i persones que no tenien cap expedient previ. No se sap ben be quines eren els mecanismes utilisats per a fer este nomenclator de la Ciutat del Turia, en virtut de qué s’escollien uns noms en veu d’uns atres demandats per la ciutadania i sempre ignorats. Pareix que per a Gloria Tello no n’hi havia cap mecanisme excepte el seu pareixer i la seua afinitat.
Tampoc el govern PP-Vox ha atés estes peticions
L’actual govern municipal ha tornat en comissió a ficar al nomenclator del cap i casal atres personages i seguix sense atendre tampoc esta petició que s’inicia el 2015, i que porta 9 anys esperant… aixo sí, han rotulat plaça de la policia nacional en el bicentenari de la seua creacio, pero se seguix oblidant de valencians ilustres com Anfòs Ramón o el gran Vicent Gonzalez i Lizondo.
¿Qui era Anfòs Ramón?
Este insigne valencià, Anfos Ramon, va naixer i morir en el Cap i casal, en Russafa, concretament 28 de març de 1924 – 17 de juny de 2014. Anfos Ramón va ser vice-president de la centenaria entitat de Lo Rat Penat i sigue un poeta en prou d’exit en la Ciutat i la poesia festiva.
La seu bibliografia te multiples premis inclus del propi Ajuntament de Valencia que durant huit anys li ha negat un carrer en el seu nom.
- A tres carrers. “Premi Valencia” de Literatura de la Diputacio de Valencia, el 1963, Poemes.
- Sembrarem la veritat. Premi “Xavier Casp”, convocat per l’Ajuntament de Carlet el 1975.
- Des de la veu del silenci. Premi “Ciutat de Castelló” el 1977.
- Exigiré la font i el testimoni. Premi “Falla Pintor Andreu” d’Alzira el 1981.
- I les notes de vidre a la paraula. “Premi Primavera” de l’Associació Cultural i d’Investigació “El Palleter” de Catarroja el 1982.
- Si el vent estrena paraules. “Premi Primavera” de l’Associació Cultural i d’Investigació “El Palleter” de Catarroja 1984.
- La meua història exigida. 1990.
- L’espill transparent. 1993.
- De la nit i les mentides. Editat per AELLVA-ABV. 1993.
- Ofici de paraules. Editat per Lo Rat Penat el 1995.
- La clau del llavi obert. Premi Ciutat de Valencia, Roís de Corella de Poesia, convocat per l’Ajuntament de València, 1997.
- Rapsòdia en carn per dins. Premi “Benvingut Oliver” convocat per l’Ajuntament de Catarroja, 1997. Este llibre no es va publicar, per estar escrit segons les normes de la Real Academia de Cultura Valenciana, i va ser editat finalment una dècada després per l’Editorial L’Oronella.
Encara en vida va patir la persecucio de la seua obra per estar escrita com este articul en Llengua Valenciana en Normes d’El Puig.