L’Associació Cultural L’Horta de Valéncia restaura l’Alquería Zarzo de Benimaclet
L’Associació Cultural L’Horta de Valéncia porta mesos treballant intensament en la restauració de l’Alquería Zarzo de Benimaclet, una construcció centenària situada en el Camí de Farinós. L’objectiu és obrirla pròximament a la ciutadania com un espai obert, viu i participatiu on es celebren tallers, jornades i activitats relacionades en la cultura, els oficis i les tradicions pròpies del poble valencià i, especialment, de la nostra milenària horta.
Esta alquería recuperarà el seu esplendor com a museu viu on s’acolliran costums ancestrals de l’horta com els jocs populars, les dances valencianes o les emblemàtiques nits d’albaes, oferint al barri de Benimaclet un espai de retrobament en les nostres arrels.
Esta no és la primera vegada que l’entitat actua per preservar el patrimoni rural valencià. En 2017, l’Associació Cultural L’Horta de Valéncia ya va restaurar l’última alqueria de Tavernes Blanques, coneguda com l’Alquería de Manetes, situada junt a la fàbrica de Lladró. També va rehabilitar l’històrica barraca de Bayona en la pedania de Pinedo, junt a la depuradora. Les tres construccions superen els 100 anys d’antiguitat i totes han sigut restaurades sense cap ajuda pública, gràcies únicament a l’esforç, treball i aportacions econòmiques dels membres d’esta entitat valencianista.
L’Alqueria Zarzo es trobava fins fa pocs mesos ocupada ilegalment i en un estat greu de degradació. Durant este període, els membres de l’associació han patit robatoris, sabotejos, tall de subministrament d’aigua, trencament de panys, i atres actes vandàlics.
A pesar de tot, guiats per la determinació del seu president, Manuel García Pardo Suárez, han continuat endavant sense rendirse, treballant pintant i tapant graffitis, renovant l’instalació elèctrica, reparació de portes i finestres, traguent a la llum cerámica valenciana que estava recoberta per paper de parets i pintures de tots els colors, una gran llabor per la dignificació d’un espai que prompte tornarà a brillar.
L’objectiu és clar: recuperar i preservar l’essència de Valéncia, que no és atra que la seua horta, declarada Patrimoni Agrícola Mundial per la FAO en 2019. Un patrimoni que cal defendre, cuidar i transmetre a les noves generacions.
Benimaclet i Valéncia s’estan preparant per a recuperar una joya històrica que es transformarà en un espai cultural obert a tots, una finestra al passat i una porta al futur de la nostra identitat.