IMG 2726 11zon

El Casal Bernat i Baldoví dona els seus premis a l’utilisació de la Llengua Valenciana en les falles

Centenars de comissions falleres utilisen cada volta més la Llengua Valenciana, mentres JCF utilisa cada volta més el català

 

Ahir es varen donar cita en l’Ateneu Mercantil de Valéncia part del món faller del Cap i Casal i d’algunes poblacions com Catarroja i Cullera, convocats pel Casal Bernat i Baldoví que donava els seus premis a l’utilisació en el llibret, durant l’eixercici faller, d’artículs d’investigació en el llibret i de cartells de les falles en Llengua Valenciana.

La cantitat de participants atestigua la bona salut de la Llengua Valenciana en el món faller, que cada volta s’extén més fora del Cap i Casal i demostra com el món faller vol la seua rica i culta Llengua Valenciana.

Un acte que contà en la presència de la presidenta de l’Ateneu, Carmen De Rosa, del president de la Federació de Falles d’especial ingeni i gràcia, i de les Falleres majors de Valencia, Marina García i María estela Arlandis.

Crida a les autoritats de l’Ajuntament de Valéncia i la Generalitat Valenciana

Òscar Rueda, el president del casal Bernat i Baldoví inicià l’acte en un breu discurs al Saló d’Actes de l’Ateneu que estava ple de fallers. Rueda va recordar que les falles i el Casal Bernat i Baldoví tenen un objectiu comú que no és atre que la Cultura valenciana, i recordà que en el pròxim Congrés faller ha de fer de la Llengua Valenciana en Normes d’El Puig com les normes habituals d’utilisacio en el món faller, recordant que abans d’este reglament actual les Normes d’El Puig o de la RACV eren les utilisade pel món faller.

IMG 2690 11zon

Demanà que el Concurs de Llibrets de Falla de la Generalitat Valenciana deixara de discriminar als llibrets que fent ús de la llibertat d’expressió s’escriuen en Normes d’El Puig.

«Demanem que les bases del Concurs de Llibrets de 2025 de la GVA no tornen a discriminar a les comissions que ho fan en Llengua Valenciana i lo únic que es valore siga la calitat del llibret, fora de conflictes polítics i qüestions ideològiques»

Recort al poeta Anfòs Ramón

Òscar Rueda va fer un recort a la gran figura excepcional en lo cultural i en lo faller d’Anfòs Ramón i García que portà la llengua valenciana i la lliteratura festiva a les màximes cotes d’expressió, i recordant que la lliteratura festiva és un dels pilars de la declaració de les Falles com a Patrimoni de l’Humanitat de l’UNESCO.

Rueda va fer una crida als fallers per a que «el poeta de la gent, del Poble, Anfòs Ramón» siga conegut dins i fora de les falles en l’any del centenari del seu naiximent.

Premiats

A l’escenari apujàren les distintes comissions en els premis, passant més de 100 comissions falleres del Cap i casal, comissions de Catarroja i Faro Mar de Cullera.

 • Premi Almodí a l’escena reivindicativa valenciana per la falla Séneca -Yecla.
 • Premi Garrofa a l’utilisació de la Llengua Valenciana en les falles:
  • 1er. premi a la falla Regne de Valéncia- Duc de Calàbria de l’artista Sergio Musoles
  • 2on. premi a la falla Lo Rat Penat de també Sergio Musoles.
  • 3er. premi a la falla Serrano-Doctor carles Cervera-Clero de també Sergio Musoles.
 • Premi Garrofa de falles infantils:
  • 1º falla Mare de Deu de la FuenSanta.
  • 2ºFalla Pintor Salvador Abril- peris i valero.
  • 3º falla de la Plaça de Sant Bult.
 • Premi Mòle a l’artícul d’investigació en el llibret:
  • 1ºFalla el centenar de la Ploma de Catarroja, en l’artícul «Diccionaris i vocabularis valencians» de Javi Navarro.
  • 2º falla el Raval de Catarroja en l’artícul sobre «El sant caliç»
  • 3ºFalla el Charco de Catarroja.
 • Premi Reinaxença a l’ús de la Llengua Valenciana durant l’eixercici faller:
  • Falla El centenar de la Ploma de Catarroja.
 • Premi Narrativa fallera Jove a la Falla Ferros-J.B. Perales, en «Història de una crida»
 • Premi millor dicció de valencià en Concurs de Teatre en Llengua Valenciana:
  • menció especial a la falla Ferros- J.B: Perales.
  • Premi a la falla Regne de Valéncia-Duc de Calàbria en l’obra «Mort a l’acte» de Lucía Andrés Zarapico.
  • Premi individual a Manuel Andrés Zarapico en l’obra «Mort a l’acte» de Regne de Valéncia-Duc de Calàbria.

Despuix, més de 100 comissions desfilares per l’escenari en les seues distincions Purna i Flama per l’utilisacio de la llengua valenciana en llibrets i en els cartells de les falles.

Junta Central Fallera i el català

Crida l’antenció que mentrimentres cada volta són més les falles que utilisen les Normes d’El Puig, la Junta Central Fallera presidida pel regidor popular de Falles, Pirotècnia, Mercats, MercaValencia, Junta Central Fallera i Batalla de Flors, Santiago Ballester cada volta utilisa expressión més alienes a la nostra llengüa en un cada volta més català impost.

És cridaner que el regidor popular haja ficat al front de la Delegació de Mijos de Comunicació i de Comunicació a la mateixa persona que tenia Carlos Galiana, en lo que res ha canviat, això sí, més català en la Casa de les Falles que cada volta és més catalanista.

Recordém ademés que en l’elecció de les falles municipals de 2025, el regidor tenia en un dels proyectes la cartelelria en Llengua Valenciana, i no va rebre cap vot de populars ni de Vox, en un proyecte que fea menció al propi Himne de Valencia i a la Cultura valenciana, vorém en quin idioma estaràn les falles municipals de 2025, pareix que a ballester no li agrada la Llengua Valenciana, que per cert no parla mai, igual la desconeix.

Scroll al inicio