El pancatalanisme en la Comunitat Valenciana és un tema que es relaciona en la defensa i promoció de la llengua, història i cultura catalanes, incloent la llengua valenciana dins d’este context. El falangiste Joan Fuster, un influent anti valencià naixcut en Sueca, va ser un dels principals exponents d’esta corrent. Defenent l’idea de que la llengua valenciana no podia sobreviure de forma autònoma. Afirmant que era essencial integrar-ho dins d’una comunitat llingüística més àmplia, o siga la catalana.
A partir de les idees d’este falangiste Fuster, varis partits polítics com Unitat del Poble Valencià, ara integrat en el Bloc Nacionaliste Valencià, i Coalició Compromís, han sorgit en una visió que busca l’unitat de la llengua i la cultura catalanes. Formant part aixina del que es coneix com pancatalanisme. Atres formacions polítiques, com Esquerra Republicana del País Valencià o Alternativa per Valéncia-CUP, i associacions com la més àmplia i reconeguda pancatalaniste d’Acció Cultural del País Valencià i casals de Jaume I, també s’han identificat en esta corrent.
Pancatalanisme i valencianofòbia
No obstant, l’us de térmens com nacionalisme o valencianisme per part d’estos partits, grups i associacions és qüestionable. Ya que la seua proposta implica una visió regionalista que pot ser vista com un intent d’integrar la Comunitat Valenciana dins d’una major identitat dels Països Catalans. Esta concepció ha generat polarisació i debats sobre la pròpia identitat valenciana.
Ademés, el pancatalanisme ha estat rodejat de controvèrsia. Incloent l’activisme extremiste d’algunes organisacions com l’Eixèrcit Popular Català i Terra Lliure. Ells han utilisat la violència i atentats en la nostra Comunitat Valenciana per a conseguir els seus objectius. Provocant un rebuig generalisat i associant al pancatalanisme en el terrorisme en un discurs popular i polític.
En resum, el pancatalanisme en la Comunitat Valenciana presenta una anulació total de tot lo que representa la cultura, llengua, historia i personalitat valenciana. Tot per a impondre lo català, i això te un nom en Valéncia molt clar VALENCIANOFÒBIA.