Este dumenge, l’acadèmic i doctor en Filologia Miquel Àngel Lledó presenta un pòster en Denver (Estats Units) durant la convenció de la American Association for Applied Linguistics (AAAL).
El treball, que du per títul “Cognitive approach to the language-dialect continuum: theoretical foundations and application to the Valencian variety” (“Aproximació cognitiva al continu llengua-dialecte: fonaments teòrics i aplicació a la varietat valenciana”), defén l’autonomia de la llengua valenciana i s’expon en representació de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) i la colaboració de Lo Rat Penat.
La AAAL és una organisació professional d’acadèmics interessats en el camp multidisciplinari de la llingüística aplicada fundada en 1977 en els Estats Units. Els seus membres promouen i aborden qüestions llingüístiques, com l’educació, l’adquisició i la pèrdua de llengües, el bilingüisme, l’anàlisis del discurs, l’alfabetisació, la retòrica i l’estilística, la sicollingüística, la pedagogia de segones llengües i llengües estrangeres, l’evaluació llingüística, i la política i planificació llingüístiques.
A la reunió, que es celebra enguany en la ciutat de Denver (Colorado) s’han presentat 1650 propostes de comunicacions que han segut valorades per 700 eminents revisors, els quals han triat aquelles més interessants entre les que es troba la de Lledó. La reunió començà ahir dissabte 22 de març i acabarà el pròxim dimarts 25.
El treball de Lledó s’ha emmarcat dins de l’apartat de Llengua i ideologia, que s’expon en la sessió que tindrà lloc este dumenge. En declaracions de Lledó, el treball explica cóm “aplicar la sociollingüística cognitiva al valencià permet predir l’aparició d’un conflicte d’identitat”. També nos explica l’acadèmic que la conclusió d’esta presentació és que “el fenomen actual de dialectalisació que patix el valencià s’explica com un procés en el que dos prototips veïns, forts i expansius, l’espanyol i el català, absorbixen l’espai del prototip llingüístic autònom del valencià”. Esta situació, conclou Lledó,“posa en risc la consolidació del valencià com a estàndart independent”. Lledó s’ha basat per a presentar este treball en ampla bibliografia sobre la sociollingüística, com els estudis d’autors internacionals com Fishman o Langacker i autors valencians com Peñarroja, Rueda o Iranzo.
En esta iniciativa, la RACV i Lo Rat Penat pretenen donar a conéixer fòra de les nostres fronteres el conflicte llingüístic que patix el poble valencià des de fa mig sigle i que ha arraconat la llengua valenciana a la marginalitat en benefici del castellà i l’estàndart català que s’ha impost en les escoles valencianes.
Lledó és acadèmic de número de la RACV i membre de la seua Secció de Llengua i Lliteratura, aixina com membre del claustre de professors de llengua valenciana de Lo Rat Penat, i ha publicat diversos treballs en publicacions nacionals i internacionals en els que defén l’autonomia de la llengua valenciana dins de les llengües romàniques.