Presentacio de dos llibres en Llengua Valenciana de l'editorial Moseguello el proxim 14 de decembre

Presentacio de dos llibres en Llengua Valenciana de l’editorial Moseguello el proxim 14 de decembre

El proxim dijous, dia 14 de decembre, en l’acte organisat pel Rogle Constanti Llombart de Cultura Valenciana, que es celebrarà en el salo d’actes del Museu de la Ciutat (plaça de l’Arquebisbe, 3) de la ciutat de Valencia se presenten dos llibres: Orgull del nostre poble, mare i sol de Valencia. En el centenari de la coronacio pontificia de la Mare de Deu dels Desamparats (1923-2023), del qual es l’autor Juli Moreno i Moreno; i La Veu del Rogle IV, 50 reflexions valencianistes per a no ser manipulat, confeccionat per la propia entitat.

Orgull del nostre poble, mare i sol de Valencia. En el centenari de la coronacio pontificia de la Mare de Deu dels Desamparats

 

El primer volum consta de dos parts ben diferenciades, la primera detalla el proces que condui a la coronacio pontificia de la Mare de Deu dels Desamparats en 1923; treball basat en la consulta de documents, de la Cronica atribuida a Sanchis Sivera, de la prensa de l’epoca i d’abundant bibliografia relaciona en la patrona de Valencia, regne i ciutat.

Destaca l’aportacio grafica dels actes mes importants d’aquella efemerides; fotografies, la majoria, procedents del fondo de l’Archiu Historic Municipal de Valencia, l’autor de les quals fon el fotograf Vicent Barberá Masip. Se completa en imagens de portades de revistes o publicacions, cartells, recordatoris, etc.

La segon part la conforma la corona poetica dedicada a la Mare de Deu dels Desamparats, confeccionada en diferents aportacions que el Rogle Constanti Llombart solicità a poetes amics i amigues, que obsequiaren a l’associacio en inspirats i sentits poemes que foren originalment publicats en numeros successius de la revista Rogle, que l’entitat edita mensualment. Un total de 31 poemes confeccionen esta ofrena a la Mare de Deu.

El conjunt es un testimoni en la commemoracio del centenari de la coronacio, una efemerides aquella de la que participà una important part de la societat valenciana que durant un any fon tambe protagonista implicant-se en els diferents actes, religiosos i culturals, organisats per institucions eclesiastiques i civiques.

“La Veu del Rogle”. Volum Quart

 

La segona obra es el quart volum de lo que ya conforma una serie, “La Veu del Rogle”, en el que s’arrepleguen els editorials dels ultims cinquanta numeros (del 151 al 200) del Rogle que edita l’entitat homonima. Es tracta d’una coleccio d’escrits d’opinio que, en una visio critica, han fet repas mensual de l’actualitat valenciana –cultural, social i politica– entre 2019 i 2023. Ha primat abordar els diferents temes en una visio valencianista i s’ha perseguit sempre conscienciar a la societat valenciana sobre els problemas, moltes voltes agravis, que afecten al conjunt de valencians –del Senia al Segura i de la meseta a la mar– i, no en poques ocasions, s’han fet propostes per a buscar solucions.

Esta nova entrega ve a complir els objectius que se marcaren en la primera edicio de la serie: reunir els editorials de cinquanta en cinquanta en una publicacio, de manera que les idees expostes puguen estar a l’abast d’un public mes ample i, a l’hora, que aprofite de testimoni per a un futur, a la fi, son una cronica social del periodo que abarquen.

Scroll al inicio