Ahir es celebrava la Festa de Santa María D’El Puig, la coneguda com a Mare de Déu d’El Puig, patrona del Regne de Valéncia.
Una cita completament desapercebuda per als nostres governants i de gran rellevància per al Poble Valencià, pel seu simbolisme en l’història del propi Regne de Valéncia.
Quan les tropes aragoneses assentades en El Puig, chicoteta montanya al nort de la Ciutat de Valéncia, preparaven la conquista de la capital del Regne en l’any 1237, se trobà en aquell lloc un relleu de pedra representant a la Mare de Deu, d’estil bizantí.
Se conta que la troballa donà tals ànims als hòmens de Jaume I el Conquistador, que varen véncer en desigual combat a les tropes de Zayan, l’autoproclamat rei de Valéncia despuix d’una rebelió que va fer fóra a l’últim rei almohade el conegut com a Moro Zeyt.
La traballa es va fer en els mateixos camps d’El Puig, que fon nomenat des de llavors ‘de Santa Maria’; i als pocs mesos conquistaren el Cap i Casal.
El rei cristià atribuí este fet al favor de la Santíssima Mare de Deu; per això la proclamà patrona del Regne de Valéncia i va fer alçar en aquell lloc un santuari que fon encomanat als religiosos de l’Orde de la Mercé.
Des d’aquells temps, El Puig de Santa Maria ha segut centre de pelegrinage i cor de les terres valencianes.
L’image de Santa Maria fon coronada canònicament el 9 d’octubre (aniversari de la conquista de Valéncia) de l’any 1954.
La image en Lo Rat Penat
En l’escala d’accés a la planta noble de la Séu de Lo Rat Penat en el Carrer Trinquet de Cavallers del Cap i Casal, es troba un panell ceràmic a on se representa la troballa de la Mare de Deu d’El Puig.
Esta espectacular obra fon realisada per Felicidad Mota Moreno, ceramista valenciana especialisada en la tècnica del socarrat.