Lo Rat Penat ple fins a la bandera per a la presentació del llibre de Fernando Millán sobre Ricardo Samper

Lo Rat Penat ple fins a la bandera per a la presentació del llibre de Fernando Millán sobre Ricardo Samper

Ple fins a la bandera i molta expectació es va viure ahir en la presentació del nou llibre de Fernando Millán sobre Ricardo Samper, l’advocat valencià, fill d’una família burguesa del centre de Valéncia, pero que aplegaria a ser alcalde de Valéncia, diputat provincial, diputat en Corts Espanyoles, vàries voltes Ministre i President del govern de la Segona República, entre uns atres càrrecs. Un valencià ilustrat, demòcrata, republicà i lliberal ratpenatista i president de l’Ateneu de Valéncia, al que li va conseguir la seua sèu actual entre unes atres fites.

En la presentació davant d’un públic atent i entregat, es trobava la neta de Samper, Elena Enguix i el seu nebot José Samper. Elena és filla d’Elena Samper, la filla de Ricardo, que va ser Regina dels Jocs Florals de la ciutat i Regne de Valéncia en 1931.

La presentació del llibre va estar a càrrec del president de Lo Rat Penat Josep Vicent Navarro i Raga qui va destacar sobre l’autor del llibre “Fernando és un gran investigador, professor i escritor. Ho demostren els seus estudis, conferències i llibres, és ademés un dels grans protagonistes de valencianisme polític i cultural de finals del sigle XX i d’este sigle. És un gran pensador i ademés ha segut un gran polític, conta en el seu haver en una importantíssima aportació a la societat i a la cultura valenciana.”

“Fernando ha anat conformant un ideari polític i de reflexió entorn a lo que deuria ser l’ideari valencià, lo que deuria ser la personalitat valenciana dins d’una societat democràtica, humanista i moderna.”

“Les seues idees transcendixen lo merament partidista i tenen un fort caràcter transversal, la seua forma d’entendre el valencianisme val també per a unes atres idees i ideologies.”

“És especialment valiosa la seua crítica front a la nefasta desviació de l’esquerra, nacionalista, catalanista i rupturista de l’unitat d’Espanya, ell veu i denuncia el catalanisme d’esquerres abans que ningú”

“La deriva de l’esquerra ara es veu agravada pel chantage del nacionalisme anticonstitucional i radical catalaniste i radical vasc. Hui en dia tirem molt en falta en el socialisme i en l’esquerra, en eixe progressisme mal nomenat, a persones en la claritat d’idees de Fernando Millán.”

El llibre de Samper

 

IMG 20231216 WA0010Aixina mateix va destacar sobre el llibre i la figura de Samper, “en el llibre trobaran la biografia de Ricardo Samper, un advocat valencià, que va llaurar la seua carrera professional en un dels moments més convulsos, difícils, apassionants i també trists de l’història de Valéncia i d’Espanya, el final del sigle XIX i principis del XX.”

“El llibre presenta en claritat i amenitat la trayectòria vital d’un valencià singular. Una interessantíssima vida d’un personage de película, un valencià que naix en una típica família d’artesans burguesos, orfe de mare, pero que en tenacitat i una voluntat férrea ix davant elegint el camí de l’abogacia per a posar-se al servici dels demés, per a servir als necessitats i al seu poble.”

“Samper té com a referents a grans personages del moment, com Blasco Ibáñez, i opta per la defensa dels valors democràtics i republicans i es posa al servici públic. Aplegant a ser alcalde de Valéncia, diputat provincial, diputat en Corts Espanyoles, vàries voltes Ministre i President del govern de la Segona República, entre uns atres càrrecs.”

“Destaca l’apassionant personalitat de Samper, la seua voluntat sempre de servici dels demés, la seua sòlida formació intelectual, els seus clars ideals democràtics i republicans, el seu interés per la cultura, el seu interés pel desenroll del poble valencià i per la seua proyecció europea.”

Elena Enguix Samper, neta del biografiat. Presidí l'acte el retrat d'Elena Samper, sa filla, qui fon Regina dels Jocs Florals de Lo Rat Penat en 1931
Elena Enguix Samper, neta del biografiat. Presidí l’acte el retrat d’Elena Samper, sa filla, qui fon Regina dels Jocs Florals de Lo Rat Penat en 1931.

“Cada decisió de Samper, cada fet vital i singular ve acompanyat d’una clara i educativa explicació del moment polític, social, econòmic, cultural i ideològic en el que es desenrolla. Es situa perfectament al personage, descrivint l’escenari i el moment per a poder comprendre i valorar millor a Samper”

“Presentat de manera decorreguda i dinàmica tenim davant nosatres un magnífic llibre per a rescatar a un dels personages més apassionants i valiosos de la nostra història recent, Ricardo Samper”.

L’acte va acabar en la firma de llibres, que va ser repartit per la família de forma gratuïta i en un vi d’honor en el que els assistents varen poder parlar més sobre este rellevant personage de l’història valenciana que rescata de l’oblit Lo Rat Penat.

Scroll al inicio