Lo Rat Penat i Reme Mazzolari per la Diputació de Valéncia entreguen els premis als Llibrets de la Secció Regne

Lo Rat Penat i Reme Mazzolari per la Diputació de Valéncia entreguen els premis als Llibrets de la Secció Regne

L’impronta imborrable dels #llibretsdefalla que tinguerem la semana passada continuà ahir, en el Saló de Plens de la Diputació de Valéència, que va entregar junt a Lo Rat Penat. Societat d’Amadors de les Glòries Valencianes els premis de la Secció REGNE DE VALÉNCIA, és dir, per a les falles plantades fòra del terme municipal de la ciutat que no estan integrades en la Junta Central Fallera.

L’acte va ser presidit per la Regina dels Jocs Florals, la vicepresidenta de la Diputació Reme Mazzolari i el president de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro, qui descrigué l’oportunitat de reconeiximent de les dos institucions a la llabor cultural i festiva de les comissions falleres de la nostra província, a les que felicitem per la seua participació.

Igualment estigueren presents el diputat de turisme de la Diputacio i regidor de Meliana, Pedro Antonio Cuesta i el diputat de Vox, i portaveu del grup polític en la Diputació de Valéncia i regidor de Manises, Sergio Pastor.

WhatsApp Image 2024 03 14 at 16.42.07
La Falla Faro Mar de Cullera arreplegà el 4art Premi de Llibret adult i el 7º Premi de Llibret infantil de la Secció Regne

Orgull de Lo Rat Penat


«Per una part, sentim orgull d’estar des de 1903 recolzant esta tradició dels llibrets, que han evolucionat fins a situar-se hui com un element diferencial de la lliteratura festiva valenciana i essencial de la cultura de les falles. No per res la poesia festiva és essencial en la difusió i l’us de la llengua valenciana i el manteniment del nostre patrimoni immaterial.»

«En la veu del nostre president, donem les gràcies a tots els poetes per la vostra dedicació, en especial baix la mirada d’Anfós Ramon, u dels nostres grans emblemes, al que rendim homenage.»
431507421 811001167733615 3276909305299203692 n
La semana anterior en una Gala celebrada en el Saló de l’Artiste Faller es va llegir el fallo del jurat en tots els premis, i n’hi hagué un homenage tant al folòloc Voro lópez, president de la Secció de Llengua de la Real Acadàmia de Cultura Valenciana, recentment fallit, com a Anfós Ramón, poeta festiu que enguany complim cent anys del seu centenari i que les institucions públiques han oblidat.

Una gala d’entrega sense gran presència d’autoritats, i sense cap presencia per part de la Generalitat Valenciana, que continua ficant tot el seu esforç en un concurs de llibrets en el que directament se eliminen els llibrets escrits en llengua valenciana.

Lo Rat Penat continua fiel a la seua essència, peruqe un llibret de falles la seua essència es l’explicació de la falla, els versos que aocmpanyen als ninots, la lliteratura festiva, i és en este cas lo que es premia, junt a una bona plortada o al conjunt del llibret. Enguany 288 llibrets han acodit a este certamen lliterari, a pesar de que els premis no són en una dotació econòmica comparable als llibrets que es presenten al concurs de la Generalitat Valenciana fet per a competir i enfonsar este certamen de Lo Rat i que despuix de anys no han aconseguit. Estant més viu que mai, en vora 50 autors diferents que han fet els versos en Llengua Valenciana en Normes d’El Puig.

Les comissions que participen si es presentean a atre concurs son descalificades per utilisar les Normes d’El Puig, en una clara discriminació que seguix una i atra volta sense parar. Gastant diners publics en una discriminació clara cap a les entitats que utilisen les Normes d’El Puig.

Scroll al inicio