La RACV celebra el Día de la Llengua i Cultura Valencianes

La RACV celebra el Día de la Llengua i Cultura Valencianes

La vesprada del dilluns 4 de març s’ ha celebrat en l’acte de la RACV que recorda l’efemèride del Día de la llengua i Cultura Valencianes. Els actes organisats per la Real Acadèmia de Cultura Valenciana s’han iniciat en la Llonja de la Seda de Valéncia, i han contat en l’assitència del Vicepresident del Consell i Conseller de Cultura Vicent Barrera. També del regidor de l’Ajuntament de Valencia Josep Gosálbez, aixina com el portaveu del Grup Parlamentari de Vox en Corts Valencianes, Josep Mª Llanos, entre atres càrrecs.

gosalbez llanos flores juberias

capture 20240305 092440La sesió ha cosntuït en la benvenguda del Decà de la RACV. Que obrint la sesió ha tengut paraules de recort per al Doctor Voro López. Hui era el seu día com president de la Secció de Llengua. En acabant a pres la paraula el Doctor Miguel Àngel Lledó. Ha informat sobre les activitats científiques de la secció de Llengua. Donant conte de les més de milló i mig de visites a les webs www.llenguavalenciana.com informant de les noves incorporacions a la secció i els proyectes de la mateixa. A continuació, el Doctor Òscar Rueda a disertat sobre el poeta Anfós Ramón. La RACV le ha dedicat este día en l’any del centenàri del seu natalici en el barri capitalí i faller per excelència, de Russafa. Nomenant els Premis que obtingué l’Enparador del vers faller ha tardat vora cinc minuts quedant en el calaix els Premis menors. Per fi se Li ha donat la paraula a Vicent Ramón Calatayud, que ha llegir el poema d’Anfós Ramón La Casa Vella. Tal volta el més famós al ser musicat pel cantautor de l’Horta de Gandia, Vicent Savall. Tancat la sesió el Decà José Luís Manglano i cantant l’Himne Nacional Valencià per a concloure definitivament la sesió acadèmica.

Missa i homenage de la RACV al poeta universal Ausias March

En acabant la comitiva s’ha dirigit ya sense Barrera cap a la Seo, la Catedral Metropolitana de Valéncia a on s’ha celebrat una misa i s’ha depositat una corona de llorer en la làpida d’Ausias March prop de la porta Romànica de la Catedral de Valéncia. En este acte han estat presents el President de Lo Rat Penat, Josep Vt. Navarro, el Director General de Participació Ciutadana i transparència, Josep S. Tárrega i la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Valéncia, Maria Josep Ferrer San Segundo.

GH48IoiXYAASUAM
missa en la Catedral

La jornada ha tingut un record present al fallit recentment i director de la secció de llengua el filòlec Voro López i a l’any Anfós Ramón, en el centenari de la seua mort.

Una vegada més ha passat desapercebut per a les grans autoritats valencianes, llevat de contades excepcions, que son d’agraïr, pero continua sent una efemèride marginada i olvidada per les institucions valencianes. Igual de marginat que te l’Ajuntament de Valéncia des de fa vora quatre anys les peticions d’un acrrer que faça homenaga Anfòs Ramón, expedient iniciat per multiples associacions i coelctius i guardat en el caixó per les autoritats anteriors, i en el canvi de govern, seguix acumulant pols.

Este diari de Noticias Ciudadanas sempre donarà respal a la Cultura i Llengua Valencianes, a les Normes d’El Puig i a l’Idiosincràcia del Poble Valencià i a la científica acadèmia de la RACV.

Scroll al inicio